FB

logo

Slaďoučký rýžový nákyp

06/06/2014

Slaďoučký rýžový nákyp
Mnoho lidí na něj nevzpomíná rádo kvůli zážitkům ze školní jídelny. Někteří mužští tvrdí, že tahle babská jídla nejí vůbec. A důvod? Málo, nebo ve vodě vařená rýže, používání rostlinného margarínu místo másla, špatný recept. Takže upečte rýžový nákyp i vy se zaručeným návodem mojí mámy a zlomte tohle dogma.

RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCEM
1 l mléka
300 g rýže
120 g másla
3 vejce
120 g cukru
30 g másla na vymazání
500 g švestek, jablek nebo jiného ovoce
Sůl
Kůra z 1 citronu
Skořice

Do vařícího mléka vsypejte omytou a horkou vodou spařenou rýži. Použijte samozřejmě hrnec s dvojitým dnem, ve vodní lázni se vám rýže prostě nepřipálí. Rýži osolte a uvařte ji doměkka. Poté rýži dejte chladnout (z hrnce vylejte horkou vodu, nebo rýži přendejte do čisté misky).

Mezitím v míse utřete změklé máslo, cukr a citronovou kůru. Poté do směsi přidejte žloutky a vše vmíchejte do prochladlé rýže. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a jemně jej přidejte do ochucené rýže. Pekáček vymažte máslem, vložte do něj polovinu směsi, povrch poklaďte ovocem, pocukrujte a okořeňte mletou skořicí. Poté přidejte druhou polovinu rýže a nákyp pečte na 180 stupňů zhruba 40 minut. Povrch krásně zezlátne.

Stejně jako u lasagní, pokud chcete servírovat estetickou kostku, nakrájejte již vychladlý nákyp. Pocukrujte… a dobrou chuť ;-)

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 4 - Slaďoučký rýžový nákyp

  • Lukáš napsal:

    Přesně, vždycky to bylo suchý… :-D

  • Jan napsal:

    Ten list je ozdoba, nebo indicie k tajné přísadě ?

  • Vložit komentář