FB

logo

Steak z lososa se smetanovými bramborami

20/09/2015

Steak z lososa a smetanové brambory

Často si ho objednáte v restauraci, ale málokdy vyzkoušíte doma. Přitom neexistuje nic jednoduššího, než si plátek čerstvého lososa nechat ukrojit v supermarketu a cena také není závratná. Takže společně překonejme další mýtus, že steak z lososa je nedostupný / drahý / náročný na přípravu (a jakékoliv dogma, které vymyslíte). Majstr lososa připravil se smetanovými bramborami a výsledek byl WIN – WIN.

STEAK Z LOSOSA SE SMETANOVÝMI BRAMBORAMI

4 plátky lososa

100 g másla

1 limetka

Koření a bylinky (sůl, pepř, bazalka, rozmarýn, petrželka)

1 kg brambor

1 litr mléka

400 ml smetany

Sůl, muškátový oříšek

Rozpustíme máslo a přidáme do něj nakrájené čerstvé, nebo sušené bylinky a šťávu z limetky. Kousky ryby opláchneme, osušíme, okořeníme solí i pepřem a vložíme do připravené směsi. Naložené maso dáme zhruba na hodinu do ledničky.

Brambory oloupeme a na struhadle nakrájíme na plátky. Poté je dáme vařit do osoleného mléka (buď si připálíte hrnec, nebo použijte ten s dvojitým dnem, že jo). Brambory povaříme asi 15 minut. Pak je vylovíme z mléka (a pozor, tím mlékem pak můžete zalít zeleninový krém, já jsem jej zrecyklovala do mrkvové polévky) přímo do pekáčku, ještě jednou mírně posolíme, ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a zalijeme smetanou. Na 180 stupňů pečeme asi hodinu.

Těsně před tím, než budou hotové brambory, dejte na pánev lososa. Nejdříve jí naplno rozpálíme (bez oleje), rybu oblenou máslem a bylinkami na pár vteřin osmahneme z každé strany a snížíme teplotu na půlku. Lososa pak z obou stran dopečeme do růžova (asi dvě a dvě minutky).

Máme tedy už lososa i přílohu, ale jak jsme už několikrát mohli zjistit – pěknou kostku přílohy uřízneme jen z už studené várky. Takže servírování hned uvaření prostě nebude mít takový vizuální punc, no… Každopádně otevřeme láhev dobrého vína (tím myslím víno vhodné ke grilované rybě, salátům, ne co prostě zbyde v ledničce) – a dobrou chuť.

Steak z lososa se smetanovými bramborami

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář