FB

logo

Svěží jablečný piškotový

16/11/2012


Jako malé dítě jsem měla záchvaty neutuchajícího obdivu k mámě, která uvařila nedělní oběd a ještě k tomu zvládla upéct buchtu. S plnou pusou jsem si říkala, že tak skvělá musím jednou také být. Dneska jsem ve stavu, kdy obdivuju její zkušenou zručnost a přirozenou intuici při vaření a doufám, že jednou budu také takový “native cook”. Mezitím jsem udělala další krůček ke statusu domácího chuť mistra – ten báječný, svěží, piškotový, jablečný…

SVĚŽÍ JABLEČNÝ S PIŠKOTEM
5 velkých jablek
5 lžic cukru
1 pytlík vanilkového pudinku
Koření: skořice, hřebíček, muškátový oříšek
250 g piškotů
Pár lžic rumu
Šlehačka na ozdobení

Oloupaná jablka nastrouháme, zalijeme půl litrem vody, přidáme cukr, koření a vaříme, dokud nevznikne jablečná kaše. Zatímco směs dál vaříme, v hrnku rozmícháme pudink z pytlíku s trochou vody a zalijeme tím pyré. Vaříme ještě pár minut, než směs zkrémovatí.

Do formy na dort (nebo do mističek…) vedle sebe naskládáme piškoty, zakapeme je rumem a zalijeme první vrstvou teplého jablečného pyré. Poté opakujeme, dokud jsou suroviny a místo.

Dortík necháme vychladnout a pak vložíme do ledničky alespoň přes noc (jeden den ideálně). Před podáváním ozdobíme šlehačkou (vynechte slazenou ve spreji a vsaďte na domácí).

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Svěží jablečný piškotový

  • Renata P. napsal:

    Velmi jednoduché, na to že jde o sladké i kaloricky nenáročné, doma jsme měli snědeno ještě téhož dne, co jsme ochutnali. Pochvala!

  • admin napsal:

    Když opomeneme šlehačkový přeliv, tak je to opravdu takový mls v mezích. ;-)

  • Vložit komentář