FB

logo

Sýrová panna cotta

25/01/2015

Sýrová panna cotta

Blíží se anglosaský Den svatého Valentýna. Zapomeňme na boj Santa Clause s Ježíškem nebo Saxany a Harry Pottera. Každá příležitost pro oslavu lásky je dobrá příležitost, a když je zároveň i možností si výjimečně pochutnat, rovná se to ideálu. A protože je takový moment hodný velké kuchařské pozornosti, nevynechte předkrm, který navodí tu správnou slavnostní atmosféru…

SÝROVÁ PANNA COTTA

0,75 l smetany na šlehání

250 g nivy

50 g želatiny

Sůl, pepř

V hrnci s dvojitým dnem zahřejeme šlehačku a na kousky do ní rozlámeme nivu. Než se sýr rozpustí, tak do kastrůlku dám pět polévkových lžic studené vody a necháme v nich bobtnat želatinu. Jakmile je niva rozpuštěná, tyčkovým mixérem celou směs poctivě rozmixujeme do jemné konzistence bez plísňových hrudek. Krém osolíme a opepříme. Nezapomínejme na to, že vychlazená laskonka bude méně chuťově výrazná!

Po zhruba deseti minutách dáme vodou nacucanou želatinu na plotnu a “na jedničku” ji rozpustíme. Pozor, želatina nesmí vařit! Poté do ní rozmícháme pár lžic teplé, sýrové smetany. Vzápětí takto připravenou želatinu vlijeme do šlehačky s rozpuštěným sýrem a pečlivě promícháme, už nevaříme.

Tento krém můžeme rozlévat. Jestli na plech potažený papírem na pečení, do misek, nebo formiček, nezáleží. Set silikonových formiček stojí asi 60 korun a výsledek je víc než efektní. Poté necháme sýrovou panna cottu vystydnout přes noc v chladničce a druhý den podáváme s brusinkami, maracujou, ořechy, mátou… Zkrátka s tím, co máme rádi a pochutnáme si na ní s tím, koho máme rádi ;-)

Tip: Raději byste měli valentýnský svátek bez práce? Vyražte oslavit zamilovaný večer do lodní restaurace Port62, kde nachystali speciální menu.

Follow my blog with Bloglovin

Sýrová panna cotta

komentáře: 2 - Sýrová panna cotta

  • Romča napsal:

    Krása! Jak dobře jdou ty srdíčka z formiček vyklepávat?

    • admin napsal:

      V tom je kouzlo silikonových formiček: bez vymazávání, vyplachování, chlazení… Prostě to jde ven samo.

  • Vložit komentář