FB

logo

Thajská polévka aka Tom Kha Kai

21/10/2015

Thajská polévkaMěli jsme tu molekulární kuchyni (neidentifikovatelné konzistence, nepředvídatelné tvary, pestré barvy, změny skupenství, aplikování chemie), carving (vyřezávání nejrůznějších tvarů a šíleností do ovoce), éru polévek, hamburgerů… Teď je IN asijská kuchyně. Poněkud odlišné vnímaní chuťových buněk začali čeští restauratéři řešit poevropštěním některých pokrmů (mai phet – málo pálivé). Majstr si proto ujíždí třeba na euroasijské kuchyni Yam Yam. Tento recept budeme tedy Tom Kha Kai spíš přezdívat. Pokud budete chtít originál, budete shánět řadu surovin (a třeba to nebude 100% vaše gusto), nebo prostě půjdete na oběd do Sapy. Takže dnes asijská polévka s kokosovým mlékem zabalená do evropského hávu.

THAJSKÁ POLÉVKA AKA TOM KHA KAI

3 plátky kuřecích prsíček
1 kostka kuřecího vývaru
2 lžíce červené kari pasty (v asijských potravinách ale i supermarketech v odd. exotických potravin, např. Tesco)
300 ml kokosového mléka
3 rajčata
3 vajíčka
1 červená cibule
1 batát (nasládlá chuť je důležitá, nenahrazujte obyčejnou bramborou)
1 citron
Hrst hub (žampiony…)
Kousek čerstvého zázvoru (opravdu stačí 4 plátky)
Třtinový cukr (podle chuti, cca 3 lžíce)
Olivový olej do základu
+ jestli vám doma roste citrónová tráva, listy citrónovníku, chilli paprička…

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku a osmahneme na ní celé plátky kuřecích prsou. Poté přidáme na kostky nakrájený batát, plátky zázvoru a kari pastu, celou směs zalijeme horkým kuřecím vývarem. Zatímco se vše vaří, připravíme si houby (pokud jsou sušené, tak namočit a uvařit, konzervované jen nakrájet) a na čtvrtky nakrájíme i rajčata. Natvrdo ještě uvaříme vajíčka (Majstr říká “polotvrdo” – tedy žloutek neteče, ale není 100% pevný).

Jakmile jsou brambory měkké, vyjmeme z polévky maso, přidáme do ní kokosové mléko, uvedeme ji zpět do varu a přidáme houby i rajčata. Asi 10 minut provaříme. Mezitím z citrónu škrabkou okrájíme úzké proužky kůry a z jeho polovičky vymačkáme šťávu, kůru i šťávu přidáme do polévky. Podle chuti dosladíme cukrem.

Oloupaná a na půlky rozkrájená vajíčka dáme do hlubokého talíře, přidáme na tenké plátky nakrájené maso a zalijeme polévkou. A pak už jen: “Guten Apettit!”

Ještě se nechte navnadit obrázky z Yam Yam… ;)

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Thajská polévka aka Tom Kha Kai

  • Novák napsal:

    recept je asi normální, jen s pěti lžícemi kari pasty asi nepoživatelný.Vyzkoušejte si to.

  • Vložit komentář