FB

logo

Tiramisu na zajedení smutku

22/11/2015

Tiramisu

Asi je na místě otázka, kam se na posledních několik týdnů ztratil Majstr. Tak za prvé dlouho bojoval se zánětem průdušek a další nezanedbatelnou dobu s následky dlouhodobého užívání antibiotik. To mu vygenerovalo tolik práce v ´civilním´ zaměstnání, že jen hasil deadliny a stíhal si na blog sotva vzpomenout. A pak – se musel po jedenácti letech rozloučit se svojí psí spřízněnou duší. A když člověk nemá radost z ničeho, nebaví ho pak ani péct, ochutnávat, ladit, nebaví ho fotit a psát o tom. Odsouvá všechno, co má normálně rád a potřebuje truchlit. Přichází ale čas  to, zase něco dobrého vyzkoušet a potěšit svoje oko i chuťové buňky. Takže Majstr dal smutku vale a vkládá recept na Tiramisu.

TIRAMISU

500 g sýru mascaropone

300 g dlouhých cukrářských piškotů

150 ml silné kávy

2 vajíčka

50 g moučkového cukru

3 lžíce mandlového likéru Amaretto

Kakao na vaření (na posyp dezertu)

Nejdříve připravíme hrnek kávy. Já používám na kávovaru variantu double espresso, ale lze udělat i překapávanou či instantní kávu. Nalijeme ji do hlubokého talíře, aby rychleji vychladla a přidáme do ní Amartetto. Dále oddělíme žloutky a bílky, ze kterých ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme dohromady s cukrem v jednolitý krém a ten lehce zamícháme do mascarpone. A nakonec sem opatrně vmícháme sníh.

Poté už v talíři s kávou namáčíme cukrářské piškoty v kávě, klademe je do misky a pokrýváme asi centimetrovou vrstvou krému. Pak zase namočené piškoty, krém, namočené piškoty… Poslední vrstva je krém, který posypeme kakaem na vaření a dáme hotové Tiramisu chladit na několik hodin do ledničky.

A tady ještě vzpomínka na Barušku…

Baruška

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář