FB

logo

Uzená fazolová polévka

18/01/2015

Uzená fazolová polévkaVe správné fazolové polévce má stát lžíce. V praxi to znamená, že po dvou dnech v ledničce už půjde o fazolovou kaši, ale výhoda tkví v tom, že je polévka opravdu dobrá a žádné zbytky se dalšího dne nedočkají. Jako bonus: fazole jsou bohaté na vlákninu, železo, draslík, zinek a další minerály. Dále obsahují vitamín B a aminokyseliny, takže s jejich vařením pečujete o zdraví všech strávníků.

Jak už tady bylo u jednoho receptu řečeno, kdo si rozmyslí, že chce fazolovou polévku vařit dřív, než půl hodiny před samotným kuchtěním, namočí si fazole předem. Kdo nikoliv (majstr rulez), vaří v papiňáku, aby se polévky vůbec dočkal.

UZENÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA

500 g červených fazolí

1 cibule

3 lžíce olivového oleje

1 l zeleninového vývaru

250 g uzeniny (např. loveckého salámu, vysočiny…)

1 smetana na šlehání

2 lžíce hladké mouky

3 lžíce kaparů

Udělejte si klasický základ: na oleji osmahněte nakrájenou cibulku a zalijte ji horkým zeleninovým vývarem. Poté přidejte (ideálně předem namočené) fazole a vařte, dokud nezměknou. Ve smetaně rozkvrdlejte mouku, přilejte do hrnce a pár minut připravovanou polévku povařte. Poté stačí přidat nakrájenou uzeninu a před podáváním polévku ozdobit kapary.

Tip: Nebo polévku nezahušťujte, ale na konci vaření rozmixujte tyčkovým mixérem. Vznikne fazolový krém bez lepku a přidaného tuku ;)

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář