FB

logo

Velikonoční bramborový salátek

06/04/2014

Velikonoční bramborový salátek

Lucie na facebookovou stránku Herbáře dala fotku svého beránčího mutanta. Málem jsem se připočurala smíchy a musela ocenit její smysl pro humor (a ano, dala si za předsevzetí, že musím nějakou zkaženinu také zveřejnit). Já jsem letos beránka koupila u Kabátů (prostě dost pracuji a čas naopak pracuje proti mně). I když mám raději domácí, než kupovaný chleba, nejsem Stepfordská panička a občas se nezadaří. Tentokrát kompenzuji alespoň naším rodinným bramborovým salátkem… 

Už mnohokrát jsem chtěla vyzkoušet nějakou salátovou alternativu (třeba s jablky, slaninou a zakysanou smetanou). Jenže, co si budeme povídat, je to takové práce, že jsem raději vždycky střílela na jistotu a připravovala ten oblíbený. Tentokrát pro velikonoční obídek s rodinou. K řízečku. Takže, takhle my na to…

BRAMBOROVÝ SALÁT

2 kg brambor

250 g měkkého salámu

3 vajíčka

1/2 sklenice kyselých okurek

100 g sterilovaného hrášku

500 g kořenové zeleniny (mrkev, kořenová část petržele, celer)

2 menší cibule

400 ml majonézy

4 lžíce plnotučné hořčice

Sůl, pepř

Asi není potřeba dodávat, že když už se “matláte” s domácím bramborovým salátkem, tak si to nechcete zkazit nekvalitními surovinami. Nejsem zastánce hlášek typu “nastrouhejte kůru z citrónu bio kvality”, ale salám do salátu by měl maso alespoň potkat, kyselé okurky zase nějaký ten cukr, sterilovaný hrášek by neměl být jako kaše atd. atd. Prostě si dejte záležet.

Brambory dejte vařit ve slupce a zatím si připravte kořenovou zeleninu: oloupejte mrkev, petržel i celer (ten fakt nevynechávejte, jeho výrazná chuť se v salátu schová, ale nebýt – chyběla by!). Nakrájejte zeleninu na menší kousky (aby se rychleji uvařila) a dejte vařit (zvlášť mrkev s petrželí a celer). Zatímco se zelenina vaří do měkka, nakrájejte si na kostičky měkký salám, cibuli, okurky a uvařená vajíčka. Uvařenou kořenovou zeleninu nakrájejte také na kostky a oloupejte brambory. A nakrájet.

Poté do mísy přihoďte hrášek, majonézu (domácí, jestli si troufáte), hořčici, deci láku z okurek a sůl s pepřem. Do tohoto momentu doporučuji neochutnávat, protože je člověk pak salátem tak “zabitý”, že už nemá sílu dochucovat, natož druhý den debužírovat. Podle sebe přidejte sůl, pepř, hořčici a lák z okurek. A protože uzrálé to má nejchutnější punc – dejte alespoň přes noc hotový salát odležet do ledničky.

A konečně, jestli je čas na toho beránka, používám tohle mramorové těsto, místo majonézy dávám 2 deci mléka.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář