FB

logo

Vichyssoise

11/01/2015

VichyssoiseDnes bude v hlavní roli polévka pojmenovaná po Vichyských lázních, kvůli které vznikl hotový kulinářský spor. Je tato za studena i tepla podávaná polévka francouzským, nebo jak tvrdila Julia Child, americkým “vynálezem”? Pravda je možná někde uprostřed, protože za jejího stvořitele je nejčastěji označován Louis Felix Diat, tedy francouzský šéf kuchyně v newyorském hotelu Ritz-Carlton. Louis po léta přispíval do časopisu Gourmet a dokonce vydal svou food autobiografii - kuchařku Cooking à la Ritz. Je tak tedy trochu smutné, že jeho dodnes největší referencí zůstává údajné autorství receptu na Vichyssoise… Na druhou stranu je to dobrá reference pro tu polévku.

Diat v roce 1957 v rozhovoru pro New Yorker řekl: “Po sedmi letech v hotelu Ritz, asi v roce 1917, jsem si vzpomněl na polévku mého dětství: krém z brambor a pórku, který dělala moje babička. Bratr si ji jednoho léta zchladil studeným mlékem a bylo to výtečné. Proto jsem se rozhodl ji zkusit.” V tomto článku je Vichyssoise pojmenovaná Crème Vichyssoise Glacée – tedy Ledový Vichyský krém. Diat ji měl pojmenovat podle lázní, nedaleko kterých se narodil.

Mistr chuti si trochu s nevděkem říká: Kdyby se přeli o autorství receptu na Markonky, neřeknu… Ale vývar s brambory, pórkem a smetanou?

PS: Mimo Majstra je Vichyssoise polévkovou celebritou ve vedlejší roli. Hrála ve filmech Maska, Batman se vrací nebo v Panství Downton.

 

VICHYSSOISE

1 kg brambor

300 g bílé části pórku

1,5 l kuřecího vývaru

250 ml smetany

25 g másla

1 cibule

Sůl a mletý pepř

Na másle orestujte cibuli a na drobné kroužky nakrájený pórek (asi 5 minut) a zalijte základ vroucím vývarem. Poté přidejte oloupané a nakrájené brambory a vařte do měkka. Polévkový “polotovar” rozmixujte tyčkovým mixérem (před mixováním nechte trochu zchladit, stejně před dalším postupem nic nemůžete uspěchat) a nechte jej vychladnout. Teprve do studeného krému vmíchejte smetanu a podle chuti dosolte a opepřete. Polévku dokončujte studenou, protože je její chuť méně výrazná a při servírování na ledu by neměla správné grády. Výtečná je však i teplá.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Vichyssoise

  • Lucka napsal:

    Těšim se až zkusim!

  • Vložit komentář