FB

logo

Z rodinných pokladů: Mazanec

01/04/2013


Od té doby, co mám v kuchyni domácí pekárnu, jsem přestala ignorovat recepty z kynutého těsta a nakupovat houskové knedlíky. Ač nejsem zastánce extra robotů na džem a extra robotů na marmeládu, tenhle specialista mi otevřel dveře do nové food dimenze (a mimochodem má program i na tu marmeládu). Velikonoce jsem slavila naposledy jako dítě na vesnici, ale je to dobrá příležitost se přinutit zadělat na nějaké ty pochoutky.

DOMÁCÍ MAZANEC
580-600 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké)
120 g cukru
120 g másla
30 g droždí (3/4 kostičky) nebo sáček instantního
1/4 l mléka
1 cukr vanilkový
2 vejce + 1 na potření
lžička soli
lžička citrónového aroma nebo nastrouhaná citrónová kůra
špetka muškátového květu
hrst rozinek předem namočených v rumu, kandovaná citrónová kůra, sekané mandle

Do domácí pekárny vložíme nejdříve tekuté komponenty, pak sypké a nakonec droždí (jestli děláte těsto ručně, tak zadělejte klasicky kvásek z droždí, cukru, mléka a mouky a až vzejde, přidejte k ostatním ingrediencím). Rozinky a kandovanou kůru vložíme až při posledním zvukovém signálu (aby se vmíchalo, ale nerozdrtilo). Nakynuté těsto potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme do zlatova. Zkoušíme špejlí, před prvním zakrojením necháme vychladnout.

Follow my blog with Bloglovin

komentáře: 2 - Z rodinných pokladů: Mazanec

  • aDel napsal:

    První recept, který jsem podle blogu dělala a jako fakt JO. Vláčný, chuťově jemný. U nás se nejí rozinky, tak dáváme brusinky.

  • Vložit komentář