FB

logo

Zapečené kuřecí ragú

03/05/2015

Zapečené kuřecí ragúA vrátíme se ke klasice, která má jasný cíl – primárně zasytit. Přesto můžete sáhnout po něčem méně tradičním, než je guláš (i když ten pivní s rajským protlakem je závislost). Ragú se často připravuje jako předkrm, ale u nás zapékáme ve velkém. Původce názvu, tedy starofrancouzské slovo “ragoûter” znamená “podpořit chutě”. A protože se u nás slavilo přežití závodu Spartan Race, rozjeli jsme to i s vínem a užili se skvělý pavlovský Ryzlink vlašský 2013. Medaile k medaili ;-)

ZAPEČENÉ KUŘECÍ RAGÚ

1 kuře

400 g hrášku (čerstvý, nebo mražený)

150 g žampionů

300 ml smetany ke šlehání

300 g sýra eidam

4 lžíce másla

50 g hladké mouky

1 velká cibule

2 vaječné žloutky

Koření: bobkový list, nové koření, vegeta, muškátový oříšek, pepř

Očištěné a omyté kuře rozporcujeme na čtvrtky a dáme jej spolu s bobkovým listem, novým kořením a lžičkou vegety vařit do měkka. Kuře necháme vychladnout, hotový vývar schováme na později, využijeme! Poté si na másle osmahneme cibulku, orestujeme hrášek a na plátky nakrájené žampiony (jeden jsem si nechala na ozdobu jídla), podlijeme kuřecím vývarem a dusíme do měkka.

Zatím si připravíme zálivku: ve šlehačce rozmícháme žloutky a přistrouhneme do směsi kousek muškátového oříšku. Dále obereme kuřecí maso (vč. kůže) a nakrájíme jej na malé kousky. Dále si ve velkém hrnci připravíme jíšku z másla a mouky. Zalijeme ji zbytkem vývaru a necháme základ 10 minut provařit. Poté do něj přidáme podušený hrášek, houby a kuřecí kousky masa. Přivedeme vše k varu a obratem zalijeme připravenou zálivkou z šlehačky, žloutků a muškátového oříšku. Krátce povaříme.

Poté celou směs přelijeme do pekáčku a zastrouháme ji sýrem. Já jsem ji ještě pokladla na plátky nakrájeným žampionem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 3/4 hodiny. Hotové zapečené ragú servírujeme s pečivem nebo rýží. V ještě horkém stavu jej lze s přílohou pohodlně rozmíchát, naopak pokud chcete podávat v úhledných kostkách, nechte ragú vychladnout, poté vrchní vrstvu sýra nakrájejte a až před servírováním přihřejte.

Zapečené kuřecí ragú

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář