FB

logo

Zkaramelizovaná cibulová omáčka

12/05/2013


Nezáleží na tom, kolik má k dispozici zaručených receptů, čas od času každého kuchaře přepadne pocit, že vaří pořád to samé. Nehledě na “velkou kuchyni” (jak říkám vaření ku příležitosti oslav, setkání s přáteli…), čím protnout každodenní rutinu? Něco jednoduchého, ale překvapivě dobrého… Při dnešním obědě (ve znamení Dne matek) hrála prim cibulová omáčka. Pochutnaly jsme si “na hulváta” v sedě na zemi u konferenčního stolku. A to znamenitě.

ZKARAMELIZOVANÁ CIBULOVÁ OMÁČKA
4 velké cibule
400 g hovězí kližky
2 kostky hovězího bujonu
1 smetana ke šlehání
3 lžíce cukru moučky
3 lžíce hladké mouky
špetka kari, drceného kmínu
olej
citrónka na dochucení

Nakrájenou cibuli vložíme do rozpáleného tuku a po jejím zesklovatění přidáme špetku kari, drceného kmínu a cukr. Lehce orestujeme, až cukr zkaramelizuje a na tomto základě opečeme ze všech stran maso. Poté přidáme bujon, zalijeme vodou a dusíme maso do měkka. Hotové maso vyjmeme na talíř a ještě horký základ omáčky rozmixujeme tyčkovým mixérem. Pak jej dáme opět vařit a mezitím si v hrnku rozšleháme šlehačku s mouku a toutou směsí omáčku zahustíme. Necháme ji pak krátce projít varem, v případě potřeby dochutíme citrónkou. Jemná omáčka se hodí ke všem přílohám, my jsme si pochutnaly s karlovarským knedlíkem.

Follow my blog with Bloglovin

Vložit komentář